*Kalau Aku Kawin Tahun Depan*

29 07 2010

Haha. post kali ni agak kontroversi.Anggap ia sebagai percambahan fikiran saja buat masa ini.Bukan apa..Lama dah terfikir. Dan ada jugak bagitahu kawan kawan.

kalaulah ditakdirkan saya kawin tahun depan,maka berakhirlah zaman bujang saya.Saya akan memasuki satu alam baru yang menjanjikan seribu satu cabaran dan tanggung jawab.

2011 kawin, let say 2012 ada anak sulung.maka anak ini kalau boleh mestilah anak lelaki.Namanya mestilah lebih kurang macam nama saya. Sebagai contoh Kamarul Izzudin Bin Kamarulzaman (for example).

Bila dia berusia 7 tahun,dia akan masuk darjah satu. Ini bermaksud Kamarul Izzudin masuk darjah satu pada tahun 2019..betul betul setahun sebelum wawasan 2020 tercapai.

Jika ditakdirkan UPSR masih ada, Kamarul Izzudin akan menduduki peperiksaan pada tahun 2024!! Seterusnya dia akan menduduki PMR pada tahun 2027 dan SPM pula pada tahun 2029!

sekiranya anak saya cemerlang, dia akan masuk universiti pada tahun 2030 dan akan graduate pada tahun 2035. Kamarul Izzudin ketika itu berusia 23 tahun,sama seperti saya sekarang.

Izzudin akan bekerja dan bekeluarga pula. Maka cycle ini akan berterusan sampailah dunia kiamat..

Pada ketika itu, Kamarul Izzudin mungkin sudah ada ramai adik dibawahnya. Ada lelaki ada perempuan. Umur saya pada waktu itu sudah dua kali ganda berbanding sekarang, iaitu 47 tahun…

Persoalan yang cuba saya lontarkan pada semua pembaca pada kali ini bukan berkenaan saya. tetapi berkenaan dengan keadaan dunia di masa depan. Saya terfikir apa pula keadaan dunia pada waktu anak anak kita membesar nanti.

Jika pada zaman kita,kita dihidangkan dengan zaman internet,zaman facebook dan zaman handphone.Orang orang seumur saya digelar sebagai generasi Y yang mana cara fikir dan tindakan berbeza berbanding generasi X sebelum kita.

pada zaman kita Barisan Nasional memerintah. Gejala sosial dan jenayah yang teruk serta macam macam lagi. Saya terfikir apa pula keadaan dunia pada tahun anak saya masuk darjah 1 (2019), ambik UPSR (2024) dan masa di zaman universiti (2030-2035)???

Adakah waktu itu FB menjadi satu perkara yang sangat kuno bagi generasi itu?Adakah waktu itu jenayah dan gejala sosial semakin teruk?Atau mungkin waktu itu generasinya sangat beriman?Siapakah pemerintah kita pada waktu itu?Adakah masih barisan nasional atau mungkin Pakatan Rakyat?

mesti ramai dikalangan kita tidak terfikir akan perkara perkara ini. Kita banyak berfikir tentang kehidupan kita saja. Kita mungkin terlupa bahawa kita akan (insyaAllah) ada keluarga dan generasi selepas kita.

Sama samalah kita renungkan….renung renungkan..selamat beramal~





Jom Sertai Takaful Ikhlas

12 07 2010

Baru baru ni saya telah ke Stadium Malawati bersama Nazif. Kononnya nak tengok konsert Nasyid sempena 10 tahun IKIM fm. Tapi tak jadi pun. Kami terus pegi booth dan gerai gerai yang ada.

Tiba tiba akak Takaful Ikhlas stop kami dan explain pasal takaful tu. Kami pun sama sama rasa minat nak dengar.Kami pun duduk dan dengar explanation dia pasal Takaful Ikhlas.

Saya dah lama nampak pasal Takaful Ikhlas. Masa praktikal lagi. Tujuan saya tulis ni semestinya untuk mengajak sahabat pembaca untuk join Takaful Ikhlas ni.

Takaful ikhlas ni ada tiga kebaikan. Pertama kita menyimpan duit kita untuk masa depan.Ambil saya sebagai contoh. Jika saya menyimpan sekarang (23tahun) sebanyak rm110 sebulan,sampai umur 55 tahun,maka jumlah simpanan saya akan menjadi lebih kurang rm60k.

Kedua,Takaful Ikhlas membantu kita untuk saat tak diduga. Kita tak tahu apa yang bakal berlaku. Let say kalau tiba tiba kita sakit dan masuk Hospital 3 minggu,siapa nak tanggung?Kalau tiba tiba accident lalu meninggal or cacat kekal,adakah kita akan menyusahkan waris waris kita?apa persiapan kewangan kita?

Takaful Ikhlas insyaAllah membantu kita disaat saat sebegini.Ada peruntukan wang jika berlaku kematian,kecacatan kekal,untuk masuk hospital,untuk tanggungan penyakit kronik dan sebagainya.Banyak sangat kebaikannya. Join la.

Ketiga,kita beramal jariah. Sebahagian duit simpanan kita diguna untuk amal jariah yakni untuk membantu (takaful) sesama 1.4 juta ahli Takaful Ikhlas. Waktu kita memerlukan kita dibantu dan diwaktu orang lain memerlukan,kita membantu.

Sekiranya kita sehat walafiat sampai ke tua,maka duit simpanan kita bolehlah dikeluarkan. Kita juga boleh keluarkan duit simpanan tu sebanyak tiga kali. Anggaplah ia sebagai simpanan hari tua kita.

Jika kita kemalangan dan ditakdirkan mati,maka Takaful Ikhlas akan memberi sejumlah RM50k untuk waris kita.Ini tidak termasuk dengan simpanan kita.Jadi ini akan memudahkan waris kita selepas ketiadaan kita.

Kesimpulannya Takaful Ikhlas ini bagus untuk kita. Dengan takaful ni,kita dapat simpan duit,dapat bersiap untuk waktu yang tak terduga dan sebagai amal jariah yang kita tak sedar.

Marilah sertai. Jum Takaful Ikhlas.





Pilihanraya Sibu vs Pilihanraya UTP

15 05 2010

Tempoh seminggu menjelang final exam akan berakhir dalam masa 24 jam sahaja lagi. 7 hari ternyata sangat singkat bagi mahasiswa UTP mempersiapkan diri bagi menghadapi exam mereka.Jika kita perasan,study week di UTP adalah serentak dengan tempoh kempen pilihanraya Parlimen Sibu.

Di Sibu, Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional berkempen siang dalam malam untuk mendapatkan sebanyak mungkin sokongan pengundi sibu.Pelbagai strategi dilaksanakan bagi mempengaruhi mood undian di Bandar Sibu yang menempatkan 50ribu lebih pengundi kaum Cina,Melanau dan Iban.Isu isu panas di utarakan oleh kedua dua gergasi politik ini untuk mendapatkan sokongan pengundi.

Di UTP pula, student berhempas pulas dalam ‘pilihanraya’ mereka pula. Tempoh seminggu digunakan sebaiknya untuk mempersiapkan jentera diri mereka bagi menghadapi ‘pilihanraya’ umum bermula isnin ini. Pelbagai strategi diguna pakai bagi memastikan mereka menang dalam ‘pilihanraya’ nanti.

Study Group adalah salah satu teknik ampuh untuk memenangi pilihanraya. Ia dilihat sebagai satu kaedah cepat untuk mereka memantapkan persiapan bagi minggu pilihanraya bermula isnin ini. Jika dilihat study group banyak diadakan oleh kawan kawan dari batch yang berbeza beza. IRC discussion room,village meeting room dan rumah rumah menjadi medan study group kali ini.

Semoga mahasiswa UTP mendapat manfaat dari study group ini,seterusnya bersedia untuk menang dalam ‘pilihanraya’ isnin ini. All the best.








Minggu Untuk Berpesta

6 05 2010

PERSEDIAAN UNTUK MINGGU PESTA ILMU :

Minggu depan pesta akan bermula. IRC akan penuh sesak dengan anak anak muda. Buku buku berselerak di atas meja. mesin mesin fotostat akan sebok. Kertas kertas akan diconteng conteng.Kertas final dan test test akan sangat laku.Air nescafe dijangka laris.

Inilah gambaran minggu pesta tidak lama lagi. UTP sekali lagi dilanda demam exam.Persoalannya,sejauh mana persediaan kita?Kita perlulah mengatur strategi sebelum pesta ini bermula. Jika salah strategi masa seminggu akan terbazir begitu saja. Dalam politik,jika parti bertanding gagal menggunakan strategi dengan betul,maka parti mungkin akan tewas.

Berikut adalah strategi strategi yang kita boleh applikasikan :

Print outline setiap subjek. tandakan chapter mana yg dah belajar dan mana yang lecturer tak sentuh. If tak pasti tanya kawan utk ini.jadi takdelah buang masa baca subjek yang lecturer tak cover.

*****************************

Dalam minggu ini dan sepanjang study week minggu depan,kumpulkan sebanyak mungkin tips lecturer yang mungkin sedang berlegar legar dalam batch kita. Tumpukan perhatian yang lebih bagi tips tips ini.

*****************************

Buat jadual ulangkaji secara kasar sepanjang tempoh seminggu (mulai minggu depan). cadangan saya ialah untuk kita bahagikan waktu study kepada tiga iaitu PAGI,PETANG,MALAM. jadi kita boleh fokus 3 subjek dalam sehari.

*****************************

Ulangkaji mulai dari bab 1 bagi setiap subjek.Tandakan part part yang kita tak faham.Jadi fokus kita ialah untuk jumpa kawan atau lecturer untuk selesaikan isu tak faham ni.

*****************************

Manfaatkan kawan kawan kita yang mahir dalam subject tertentu.Ajak mereka untuk study  bersama kita ataupun sekurang kurangnya rujuklah mereka jika ada soalan.Elakkan budaya bertanya last last minute. Sebab semakin dekat dengan exam,orang akan menjadi lebih individualistik.Mereka inginkan masa bersendirian.

*****************************

Manfaatkan IRC. Elakkan balajar depan internet dan atas katil. IRC adalah tempat yang sesuai dan selesa untuk mengulangkaji.

*****************************

Jangan lupa jawap soklan tutor,test dan past year exam.Soalan final takkan lari jauh dari 3 sumber ini.

*****************************

AYUH BERPESTA





Nyamannya Study di IRC-Jum ke IRC

5 05 2010

seronoknya dapat belajar.rugi tak bljar sungguh2

Sebelum saya menjejakkan kaki di UTP, salah seorang guru saya telah berpesan :

Kamarul,belajar sungguh sungguh. Jadikan perpustakaan bilik kamu yang kedua

Itulah pesanan Puan Norzila Ahmad pada saya. Dia guru bahasa melayu di SMK Dato Taha. Namun nasihatnya tidak lah 100%  saya tunaikan. Meskipun UTP memiliki perpustakaan terbaik di Malaysia,namun berapa cebis sangat student UTP yang mahu mengunjunginya. Bagi saya,perpustakaan kita teramat selesa.Sungguh nyaman dan sejuk berada didalamnya.Harumannya semerbak.

Namun ramai yang mengabaikannya. Ramai yang meniinggalkannya kosong.Kita lebih gemar belajar di bilik sendiri. Walaupun bilik kita tidaklah setanding dengan kecantikan dan keselesaan IRC.Namun IRC akan penuh sesak tidak lama lagi. Begitulah lumrahnya. Tiba saja study week,IRC akan lemas menampung lautan manusia.Sepanjang study week dan minggu minggu peperiksaan,student berpusu pusu ke sana.

study itu best. enjoy it

Couple couple ramai ke sana.Mereka boleh dilihat dimana mana sudut.

Saya datang ke IRC sekali sekala. Dua hari yg lepas saya ke sana bersama rumates,Zul. kami study Operation Management sama sama sebab test pada petangnya. Saya susah nak study kat bilik.Sebab bilik saya panas dan saya sering terganggu dengan internet dan panggilan dari katil.Sekali sekala ke IRC,rasa macam tenang sangat.Suasana nya cukup harmonis.Sejuk.Betul betul kena dengan minat saya.

Tapi ada orang tak tahan sejuk. Ada juga yang nak jaga mata.Sebab kat IRC banyak girls.Macam macam alasan yang kita dengar.

Apapun,saya akan lebih kerap ke IRC selepas ini. Sebab study di IRC lebih fokus,lebih tenang dan lebih efisien. Jika dibilik,study tak optimum.Study lima minit..then chatting 10 minit..baca 10 minit..then tengok movie sejam. Banyak sangat gangguannya. Sejam di IRC sama seperti 2 jam dibilik.Itulah nisbahnya.Lagipun,lepas ni mungkin saya akan rindukan saat saat study di IRC. inilah peluang terakhir untuk saya gunakan sebaiknya.

Jum sahabat sahabat kita ke IRC. Hargailah perpustakaan yang kita ada.Jum study dengan sahabat sahabat. Jika takut mata tak terjaga,study dalam discussion room. Datang dengan sahabat sahabat.Memang best.Bawakla air sebotol untuk minum. Air boleh hilangkan ngantuk.

zul

Pengalaman best study kat IRC ialah waktu study week 2 tahun lepas. Lepas study dengan sahabat2,bila dah dekat kul 12 malam,kami terus pergi minum di Mapley kat luar. itulah rutin kami setiap hari sepanjang study week. Memang menyeronokkan.

JUM IRC!!





Structured Interview with PETRONAS

4 05 2010

Ramai mintak saya share berkenaan Petronas Structured Interview. Alhamdulillah, saya telahpun selesai menjalani Interview dengan Petronas pada 25 hb April 2010 yang lepas. Saya adalah antara 40 orang student tahun akhir yang menjadi batch pertama untuk sesi Interview kali ini. InsyaAllah student lain jangan risau. Akan ada batch kedua pada bulan ini dan batch terakhir pada bulan Jun nanti.

Interview ini ada tiga fasa. Dua interviewer akan interview anda seorang. sebelum dipanggil masuk,anda akan diberi satu helai kertas yang mengandungi study case. Baca dan sediakan isi isi pentingnya. Hari tu saya dapat soalan berkenaan The Side Effect Of Science. Kita akan disajikan dengan satu situasi berkaitan sains dan kita diminta utk membincangkan seterusnya memberi buah fikir kita ke atas isu itu.

Sesi interview saya berjalan lancar. Alhamdulillah menyeronokkan. satu jam setengah terasa sangat sekejap. I enjoy the session very much. First dia akan tanya pasal diri kita. Everything pasal kita la. Dia akan minta kita share pasal kekuatan kita,hobi kita,environment kerja yang kita idamkan,kenapa ingin bekerja dengan Petronas,nak kerja mana,dll. Semua soalan standard. InsyaAllah semua orang boleh jawab.

Then akan masuk part case study. So keluarkanlah idea idea yang anda prepare tadi. Bagi sebanyak dan sematang mungkin. Mereka berdua akan mencatat segala point point anda.Just shoot idea anda dan yakinkan mereka. Satu perkara kena ingat,interview ni fully dalam english.So sharpen your english please~.

Part last sekali ialah Role Play. Kita akan diberi situasi dan diminta melakonkannya. Interviewer akan berlakon sama. Sebagai contoh,gas bocor di plant kita.ada orang jatuh pengsan. Anda sebagai Plant Manager diminta selesai kan isu tu. Interviewer akan berlakon sebagai pekerja yang sedang panik.

Dia memang berlakon sungguh! Siap dengan mimik muka lagi.Memang real. So kita kene layan la. Dia akan buat sampai kita tak tahu nak jawap apa. Memang time tu kena banyak idea rasional tapi spontan sebab dia buat macam real case. Tiba tiba gas leaking tu merebak ke kampung sebelah, so apa tindakan drastik kita? Ada plak pekerja yang nak balik selamatkan keluarga..Dan tiba tiba famili anda datang ke kilang sebab risaukan anda..dan dia pun turut hilang dalam kilang..memang kelam kabut la..

anda diminta jawap semua tu.Haha.memang nice. tapi tak payah risau kot. Relaks jer. InsyaAllah boleh.habis setiap scene lakonan tu dia akan tanya kita,kenapa kita buat keputusan sebegitu?Dia akan minta kita terangkan tindakan yang kita ambil masa dalam lakonan tu.

Tu jelah kot. Dah habes…

Actually result SI ni boleh tahu 2 minggu selepasnya. Kami semua aritu ditanya sama ada nak tahu result sebelum atau selepas exam.Saya minta sebelum exam. Ada juga yang minta selepas exam sebab takut nanti down kalau tak lulus. So sekarang ni saya tak pasti sama ada majoriti nak sebelum atau selepas exam.Bagi saya better before exam so that kita boleh prepare apa nak buat lepas habes exam nanti. Senanglah nak siap siapkan diri untuk memohon ke syarikat syarikat lain untuk bekerja.

Harap anda semua berjaya dalam SI nanti. Minta sahabat sahabat doakan saya ‘recomended’ untuk interview ni. Harap adalah rezeki saya bersama Petronas.

Kepada adik adik,jaga result baik baik. Ingat! tak semua orang dapat peluang interview ni. Jika pointer bawah 3.0 susah sket nak dapat. Event yang dapat interview pun tak semua akan dapat kerja.So please beware kepada semua pemegang scholar PETRONAS.Belajarlah bersungguh sungguh dan kekalkan result yang bagus.





Bola Sepak:Satu Pandang Sisi

17 04 2010

Sejak akhir akhir ini,aku menjadi sangat rajin mengemaskini blog. Kedua dua blog yang aku ada,iaitu blog Isu Semasa dan juga blog Ikhlasdariku ini sentiasa menerima input input baru dari kotak pemikiran aku yang sedang banyak idea pada waktu ini.

kusyuk menonton bola

Jum cerita bab bola. Ramai yang akan pertikai autoriti aku untuk bercakap pasal Bola.Sebab umum mengetahui aku ni tidak gemar langsung bola sepak.Simply not my taste.Namun,game ini kesukaan hampir semua sahabat sahabat aku.So respect la sket.Dalam rumah aku ni,70% adalah peminat tegar bola sepak. OK  fine,jum direct to the point. aku ada cerita nak share dengan korang semua ni..

amat kusyuk

Tadi lepas maghrib aku,nik,babel,daus ,zul dan Tirmizi pergi makan malam di Taman Maju.On the way mereka ada sebut sebut pasal bola.aku pun tak kisahla kan,sebab match bola biasanya pukul 2 pagi.So of course aku takkan melibatkan diri.

boleh tahan kusyuknya

Tak semena mena,rupanya game bola betul betul sedang ditayang di kedai makan. Manchester United lawan Manchester City ketika itu.aku pun cakap dalam hati “o damn,abislah aku.budak budak ni mesti nak tengok sampai habis ni.bosan la gini”.Budak budak ni bukan main seronok lagi.ish ish.

tok lebai pun suka bola.jgn main main

Well,memang betul. Tepat sekali jangkaan aku. Budak budak ni balun tengok sampai habis.Kughang asam tul.Terpaksalah tempah fries bermangkuk mangkuk untuk dimamah waktu tengok bola tu. Tapi aku senyap je la sbb nak jaga hati diorang.So aku pun layan la bola tu walaupun aku ni takde nafsu langsung nak tengok.Aku cuba hayati betul betul dengan segenap jiwa dan raga aku ni.

Akupun terus cuba menghayati perlawanan yang sedang berlangsung.Memang game tu suspens habis la.Peluang untuk gol selalu di sia siakan pemain.Best jugak sekali sekala tengok match bola.Di kalangan kami semua malam tu ada beberapa golongan yang wujud. Pertama penyokong Manchester United (Daus,babel,zul,mizi) manakal nik adalah penyokong tunggal Manchester City.Aku atas pagar cukup la.

Semua pemain walaupun nampak hebat hebat belaka namun sekor pun tak jaringkan gol sehingga la masa game tamat. Nasib baik pengadil tambah 3 minit lagi.Yang mengejutkan aku tak lain tak bukan ManU berjaya jaringkan gol beberapa saat sebelum masa 3 minit tu habis!Hebat!Great!Kecewa Nik Afifi dibuatnya.

Apa lagi,bertempik la penyokong ManU.Yang paling kuat sekali tempikannya ialah  ^%&%%$.(cuba teka siapa).Kalau adik adik dia nampak,mesti diorang tak caya punya.Memang dia naik sheih la time tu.Mungkin tengan happy giler kot team kesukaan dia score gol.Tapi takpela..standard la tu..

Well,dekat 9.30 gak balik UTP. abes solat isya kat masjid terus g Ijtima Sanawi RM di LH1.

Pengajaran yang aku dapat dari peristiwa ni ialah,kita manusia ni memiliki hobi,minat dan kecenderungan berbeza beza.Tidak semua orang minat apa yang kita minat dan tidak semua benda yang orang lain minat kita minat. Faham tak? (huhu). Akhirnya kita mestilah belajar menghargai minat dan hobi sahabat sahabat kita. Betul tak?Jadi aku minta maaf kat semua kalau memperlekeh bola sepak selama ni.Aku hargai kesukaan korang semua.

Sekian.Happy Reading.Peace.